background
0%
Звук: вимкнено
image
Статті

Дзен-дизайн: Як оселити вдома спокій та гармонію?

Почнемо спочатку. Що взагалі цей міфічний дзен?
Згідно з японською філософією, дзен — це стан внутрішнього спокою, гармонії та глибинного розуміння себе й світу навколо. Зараз це поняття стало особливо важливим, адже ми — цільова аудиторія надлишкової інформації, стресу та шуму. Тому і знаходимося у стані постійного пошуку тиші та сенсів, пошуку власного «дзену». Тільки справа в тому, що шукати його потрібно не в теплих краях чи коштовних курсах саморозвитку.

Дзен — вдома.

Як це вдома? Він був там весь цей час?

Так, весь цей час він огортав вас надією на те, що не сьогодні-завтра ви зустрінетеся.

Дзен в інтер’єрі — це особливий спосіб організації простору та створення атмосфери, що зменшує стрес та відмежовує від метушні буденності. Вперше цей концепт японського дизайну з’явився у період Хейан, 794-1185 рр. та досі вважається одним з найважливіших. Щоб знайти дзен у себе вдома, потрібно зробити кілька кроків йому назустріч.

image

КРОК 1. ВСЕ БУДЕ ПРИРОДА

Кольори

Обирайте м’які тони та колірну гаму, що максимально наближена до природної: білий, сірий, переливи бежевого та рожево-бежевого, коричневий.

Тканина

Тканини мають бути натуральними, легкими і тактильно-приємними. Віконні занавіски, наприклад, — це один із основних елементів дзен-декору. Вони мають забезпечувати відчуття інтимності й оберігати простір від протягів та гудіння вулиць. Потурбуйтеся про те, щоб тканини були виготовлені з льону або вовни, та співпадали з загальним настроєм кімнати.

Меблі

Невибагливі прості меблі стануть найкращим рішенням для дзен-дизайну: чисті лінії, відсутність громіздких деталей та декору, і, головне, — якість.

Кілька порад для спальної кімнати:

  • Розмістіть ліжко поряд із джерелом освітлення і ні в якому разі не перед дверима або в прохідній зоні. Висота ліжка має бути комфортною для вас, проте вважається, що високі ліжка (вищі 55 см) особливо підкреслюють затишок.
  • Утримайтеся від надмірного декорування ліжка — ніяких лебедів з рушників та тисячі й однієї подушки.
  • Поставте на варту ліжка нічний столик, а в куток кімнати — крісло для читання.

Аромати.

Лляний спрей, соєві або воскові свічки та ефірні масла — ідеальний спосіб наповнити дім свіжими ароматами, які не тільки будуть заспокоювати, але й давати сили прокидатися та насолоджуватися ранками.

image
image

КРОК 2. ХОДІМО М’ЯКО

Паркет — завжди надійний вибір. Відтінки білого, сірого та будь-якого світлого паркету стануть полотном, на якому ви будете малювати свої виважені кроки.

Якщо ви любите килимові покриття, то ефект дзен-декору можна посилити завдяки використанню килимів з вовни та натуральної бавовни. Обирайте килими теплих відтінків, які підтримуватимуть енергетику домівки, а не поглинатимуть її.

image

КРОК 3. ВМИКАЙТЕ ДЕНЬ

Простір може бути вашим особистим майстром масажу, релаксу та спокою. Для цього варто замінити флуоресцентні лампи з неприродним жовто-червоним сяянням на лампи денного світла або свічки. Ви можете сміливо використовувати кілька джерел освітлення, що допоможе вам контролювати інтенсивність і власне самі місця, що будуть освітлені.

Якщо обирати між одним прямим яскравим світлом зі стелі та кількома настільними лампами й торшерами з легкими світло-орбітами, обирайте другий варіант. Це не тільки корисно для вашого зору та самопочуття, але й важливо для дзен-інтер’єру.

image

КРОК 4. НЕПОТРІБНОСТІ–НЕ ПОТРІБНІ

Електронні девайси мають робити життя простішим, а не відволікати від нього. Краще уникнути надмірного використання будь-яких приладів. Якщо ж вам страшенно захотілося плазму в спальній кімнаті, розташуйте її у місці, де вона не буде кидатися в очі, або ж де буде можливість її сховати. Також, впевніться в тому, що всі шнури та проводи приховані.

Короткий список речей, які варто викинути зі свого дому та життя:

  • Штори зі штучних матеріалів. Вони заважають повітряно-світловим шляхам та не дають вашому дому дихати.
  • Декор, що колись був емоційно важливим для вас. Це обтяжлива складова інтер’єру, яка робить дім скоріше музеєм, ніж місцем для життя.
  • Журнали, газети та всілякі документи на журнальному столику. Читайте книги, тримайте документи онлайн.
  • Посуд, якого надто багато. Ну звісно, один набір — ще бабусин, другий — щоденний, третій — святковий, четвертий — для приїзду англійської королеви. Залишіть один і зробіть свій щодень святом.
  • Все, до чого ви не доторкалися останні 3 місяці. Ви не повірите, але такого буде вдосталь. Ви не повірите знову, але ви точно не будете користуватися ним надалі.
image

КРОК 5. В РАДОСТІ ТА ЗЕЛЕНІ

Ви вже знаєте це, але ми хочемо нагадати ще раз. Огорніть свій дім у зелень. Домашні рослини мають заспокійливий ефект завдяки своєму живильному кольору та кисневому зрошенню. Попри це, варто уникати рослин, що мають різкі запахи. Ідеальним варіантом для дзен-інтер’єру будуть бонсаї та висячі тераріуми.

Наповнюйте свій дім сенсом, і ви навіть не помітите, як повінь гармонії увірветься у ваше життя.

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Pet-friendly: Якщо не літак, то дім

03.11.19

Статті

image

5 українських традицій, котрі зроблять ваш дім розкішним і затишним

07.10.19

Статті

Drag