background
0%
Звук: вимкнено
image
Статті

7 разів Заха Хадід

Заха Хадід — архітектор з іншої реальності. Її космічні будівлі розкидані по всьому світу: Гонконг, Чикаго, Токіо, Дубай, Лондон. Список довгий. Сумніваємось, що навіть сама Заха могла б його озвучити.

Заха Хадід народилася в Багдаді, а півжиття прожила в Лондоні. Тут її сила «Zaha Hadid Architects» — власна студія, заснована в 1980 р.

Хадід знають як першу жінку, яка отримала Притцкерівську премію — архітектурний аналог Нобеля (у 2004 р. за проект Центру водних видів спорту в Лондоні). Двічі вона була удостоєна найбільш значимої архітектурної нагороди Великобританії — премії Стерлінга.

  • «Я НЕ ДУМАЮ, ЩО ЛЮДЕЙ МОЖНА НАВЧИТИ АРХІТЕКТУРІ. ЛЮДЕЙ МОЖНА ТІЛЬКИ НАДИХАТИ».

У житті кожного архітектора є проекти, з яких все починалося. Перший реалізований об’єкт Захи Хадід — пожежне депо компанії «Vitra» у Вайль-на-Рейні, Німеччина (1990 – 1993), у якому архітектор синтезувала ідеї конструктивістів — Корбюзьє, Кандинського, Гропіуса.

Промені світової слави засліпили Хадід у 1999 р., після будівництва Центру сучасного мистецтва Розенталя в Цинциннаті (США).

image

Абстрактне світобачення, порушена геометрія, спотворена перспектива – в роботах Хадід відчуваєш «Я» архітектора. Їх об’єднує невагомість, легкість, а головне – емоція, подібно тій, що переживає людина, опинившись у дикій природі.

  • Я НАМАГАЮСЯ ПЕРЕДАТИ ЕМОЦІЇ, ЩО ВІДЧУВАЄ ЛЮДИНА В ДИКІЙ ПРИРОДІ, НЕЗНАЙОМОМУ, НЕДОСЛІДЖЕНОМУ МІСЦІ. ОСЯГНЕННЯ ПРИРОДИ НЕ МАЄ НІЧОГО СПІЛЬНОГО З ЛІНІЙНОЮ СИСТЕМОЮ КООРДИНАТ… МЕНІ ЦІКАВО СТВОРИТИ ПРОСТІР, ДЕ Є ВИБІР СИСТЕМИ КООРДИНАТ. КОЛИ ВИ ОПИНЯЄТЕСЯ В ДИКІЙ ПРИРОДІ, У ВАС НЕМАЄ ПЕВНОГО МАРШРУТУ. ВИ ВИЯВЛЯЄТЕ МІСЦЯ І РЕЧІ, ЯКІ НЕ ПРАГНУЛИ ВИЯВИТИ.

image

ЦЕНТР ГЕЙДАРА АЛІЄВА В БАКУ, АЗЕРБАЙДЖАН

Очі бакинців і гостей столиці звикли до радянської монументальної архітектури. Заха Хадід поставила на карті міста білу контрастну крапку.

Коли дивишся на будову здалеку, здається, що вона продовжує ландшафт. М’який перехід витриманий і в інтер’єрі, де стерті кордони між підлогою та стелею.

  • «Для мене це була можливість відірватися від землі, розпустити крила», — прокоментувала Заха проект.

У проекті майже немає прямих ліній. Архітектурний почерк Захи Хадід читається завдяки ефемерному сплетінню кривих, увігнутих і опуклих форм. Лінії нагадують складки шкіри, символізуючи вічний цикл — минуле і майбутнє.

У 2014 році архітектурний об’єкт визнали найкращим у світі, нагородивши премією “Design of the Year”.

image

МУЗЕЙ НАУК PHAENO У ВОЛЬФСБУРЗІ, НІМЕЧЧИНА

Музей чи космічний корабель? Космічний корабель чи музей? Застигла в повітрі будівля переплутає всі думки.

Тут немає традиційних вікон, дверей і, кажуть, навіть прямих кутів. Конусоподібні опори підтримують бетонну будову, і вона ніби лавірує над землею.

Штучні пагорби, долини і кратери (так-так, це все всередині музею!) вписали будівлю у список «7 сучасних чудес світу».

  • “PHAENO — НАЙБІЛЬШ ЗАВЕРШЕНИЙ ВИКЛАД МОЇХ ПОШУКІВ КОМПЛЕКСНОСТІ, ДИНАМІКИ, БАГАТОШАРОВОСТІ АРХІТЕКТУРНОГО ПРОСТОРУ”

image

КАМПУС ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ В ГОНКОНЗІ, КИТАЙ

Непрямокутна будівля. І цим все сказано.

76-метровий футуристичний комлекс “Jockey Club Innovation Tower” приймає до 1800 осіб щодня. Концепт “безшовності” символізує майбутні наукові досягнення закладу.

  • ЛЮДИ ЗВИКЛИ ВВАЖАТИ, ЩО НАЙКРАЩА ФОРМА — ПРЯМОКУТНА, ТОМУ ЩО ЦЕ ТИПОВИЙ СПОСІБ ВИКОРИСТАННЯ ПРОСТОРУ. ЩО Ж, ВИХОДИТЬ, В ПРИРОДІ НЕПРАВИЛЬНО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ПРОСТІР? СВІТ НЕ ПРЯМОКУТНИЙ. ВИ Ж НЕ КАЖЕТЕ, ПРИЙШОВШИ ДО ПАРКУ: “ЯКИЙ ЖАХ, ТУТ ЗОВСІМ НЕМАЄ КУТІВ!”

image

МУЗЕЙ ТРАНСПОРТУ РІВЕРСАЙД У ГЛАЗГО, ШОТЛАНДІЯ

Всесвітній дім трамваїв, вагонів, локомотивів і мотоциклів славиться своїм дахом. Де ще зустрінеш такий динамічний зигзаг?

Незвичайна будівля – сума п’яти тунелів-ангарів, обшитих оцинкованим металом. У конструкцій різна висота і ширина. Немає двох геометрично однакових елементів.

У 2013 році музей визнали найкращим в Європі (EMYA).

image

ОПЕРНИЙ ТЕАТР У ГУАНЧЖОУ, КИТАЙ

Основа концепції – розмова архітектури та природи.

У химерних формах будівлі можна побачити долини, ущелини, каньйони зроблені з бетону, скла та сталі.

Зовнішня форма театру нагадує морську гальку, а система освітлення у глядацькому залі дублює зоряне небо.

image

МУЗЕЙ МЕССНЕРА (MMM CORONES) У ПІВДЕННОМУ ТІРОЛІ, ІТАЛІЯ

Шостий і останній Гірський музей Месснера окупував вершину гори Кронплатц — 2 275 метрів над рівнем моря.

Інтер’єр і екстер’єр будівлі контрастують відтінками. Основним кольором всередині став глибокий антрацитовий, у той час як зовнішня частина виконана у світлому тоні, що підкреслює її схожість зі скелями.

Променеподібні бетонні навіси створюють ілюзію продовження гір.

image

40-ПОВЕРХОВИЙ ГОТЕЛЬ У МАКАО, КИТАЙ

Сюрреалістичні вежі з пустотами всередині та сітчастий екзоскелет – це не все, що змусить відвідувачів готелю охати й ахати. На даху, наприклад, знаходиться басейн-гігант просто неба.

Фасад будівлі монолітний. Навіть двері не виділяються із загальної композиції.


У ПРОЕКТІ “BBC ARTS” ЗАХУ ПОПРОСИЛИ НАПИСАТИ ЛИСТІВКУ ДЛЯ МОЛОДШОЇ СЕБЕ. СВОЮ ФІЛОСОФІЮ АРХІТЕКТОР ВТІЛИЛА В РЕЧЕННІ: “УСПІХ НЕ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ СТАТТЮ ЧИ НАЦІОНАЛЬНІСТЮ – ЛИШЕ РАМКАМИ ТВОЄЇ МРІЇ”.


image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Діалоги. Алевтина Кахідзе

01.09.16

Статті

image

Галерея у трьох іпостасях

24.05.16

Статті

Drag