background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Вабі-сабі. Частина І

image

У витоках естетичних якостей вабі-сабі буддійські ідеали Середньовіччя (розповсюдження буддизму в Японії дало уявлення про вабі-сабі в культурну сферу).

image
image

Вабі походить від японських слів«вабіру» (侘びる) — «перебувати на самоті» та «вабісії» (侘びしい) — «бути одиноким», які згодом набули значень «насолоджуватися спокоєм» і «бути простим, вишуканим». 3 характеристики вабі: простота, скромність, чистота.

Коріння сабі у слові «сабіру» (寂びる) — «старішати», «тьмяніти», «ставати матовим», яке згодом розвинуло значеннєву палітру до «насолоджуватися старим». 3 характеристики сабі: архаїка, тьмяність, природність.


image

Японці мають абстрактне, споглядальне ставлення до життяВони цінують строгий тип краси, тому справжність і природність є ключами до вабісабі. Штучність не може бути прекрасною.

image
  • Вабі-сабі – краса, що походить від творчої енергії і тече у всьому: живому і бездушному. Ця краса, як сама природа, може бути темною і світлою, сумною і радісною, грубою і ніжною.

    Макото Уеда, професор японської літератури в Стенфордському університеті

image
  • Фізичний розпад та органічна зношеність матеріалів не зменшують візуальну привабливість речей, а навпаки – посилюють. Зміна текстур, кольорів створює простір для уяви. Проходить більш глибока деволюція ідеї.

    Ендрю Джуніпер, автор книги “Вабі-сабі: японське мистецтво непостійності”

image
image
image
  • Навчення вабі-сабі відбувається через усвідомлення 3 фактів: ніщо не вічно, ніщо не закінчено і ніщо не зовсім.

    Річард Пауелл, письменник

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Вчитель погано пояснює лофт

05.10.15

Блог Сергія Махно

image

Мені подобається, що ви хворі бетоном.

01.08.15

Блог Сергія Махно

Drag