background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Діснейленд для архітекторів, бетон та баклажани: Сергій Махно про “свою” Японію

В Японію варто їхати…

щоб подивитись, як цвітуть сакури, побачити вабі-сабі і Фудзі. А взагалі — там інше все. Ми інакше мислимо, бачимо, віримо в різних богів. У японців є прикмета, якщо в першу ніч після нового року, сниться гора Фудзі — буде щастя. Ще на щастя сняться птахи і баклажани.

Коли їду в Японію, беру з собою…

мінімум речей. Те, що можна скласти в рюкзак. Повертатись, правда, важко. Цього разу я купив 20 книг про японську кераміку, і всі потрібно було кудись скласти.

Токіо чи Осака?

Кіото. Колись місто називали японською столицею спокою, і в мене там якесь непорівнюване відчуття дому.

Мій улюблений готель в Японії…

спроектував Тадао Андо. Це місце, що змушує по-іншому подивитись на бетон. Тут він теплий.

image

В Японії обов’язково…

зустріти схід сонця. Декілька разів я прокидався о 5 ранку. Насолоджувався тишею і дивився місто.

Японські сади…

 це журавлі і черепахи. Якщо подивитися на них зверху. Вражає, що це природа, побудована людиною. У Музеї Адачі я бачив водоспад висотою в 15 м. Дивився і не міг зрозуміти, як він може бути штучним.

Музеї мистецтва Адачі…

унікально красиве місце. Моє за емоціями та настроєм. Це музей-сад, всередині якого ще 6 малих садів. Мох, каміння, пісок, озеро з коропами — ідеальні, як на фотошпалерах. Також на моє сприйняття музею вплинула атмосфера очікування. Ми проїхали близько 700 км, щоб доїхати саме до нього.

Місце “куди піти”…

коли вже почали говорити про музеї — раджу Музей Лі Уфана. Це корейський художник, який давно живе в Японії, тому всі його вважають японцем. Його стандартна інсталяція — камінь посеред газону чи металева пластина. У нас би не зрозуміли, а в Європі — назвали “моно-ха”. Це стиль, коли матеріал служить не засобом, а метою. Митці використовують об’єкти природи чи предмети, не змінюючи їх.

Якщо порівнювати сучасні музеї в Японії та Україні…

то в Україні немає музеїв. Контемпорарі арт у нас можна побачити в PinchukArtCentre. Я ходжу туди на виставки, і є речі, які мене надихають. Але це — надкусити пиріг, не з’їсти. Нам не завадив би власний Стеделік (Stedelijk Museum в Амстердамі, Нідерланди) чи Гугенхайм (The Guggenheim Museum у Більбао, Іспанія).

image

Круті емоції я пережив…

у Музеї сучасного мистецтва Андо на острові Наошима. Це Діснейленд для архітекторів. Я відвідував його в минулому році, позаминулому і приїду ще.

Історія, яка трапилась зі мною…

одного разу мене попросили сфотографуватись, назвавши актором. Сфотографувався. А якщо говорити про красу — Японія дивує на кожному кроці.

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Що таке “лагом” і чому його плутають з мінімалізмом

26.01.18

Блог Сергія Махно

image

Дизайн без мемів, біткоінів і криптовалют

04.01.18

Блог Сергія Махно

Drag