background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Офіс чоловіка годує, а лінь марнує

Нехай повернеться мені вдвічі все те, що я вклав у офіс. Амінь.

image

Середньостатистичний Вася проводить на роботі 1/3 життя. Ми вийшли навулицю і запитали в п’яти незнайомців, чи впливає середовище, у якому вони працюють, на продуктивність. Скільки осіб сказали «так»? Усі.

Висновок: «С любимым человеком рай и в шалаше», але працювати краще в грамотно спланованому сучасному офісі.

image
image

Від необдуманих фраз: «Які стіни? Ну нехай будуть жовті», – краще утриматись. Спеціаліст із кольору Ненсі Кваллек порівняла якість роботи в різних колірних середовищах: білому, червоному та аква. На червоні плями співробітники частіше відволікалися, а в білій кімнаті робили більше помилок (і це в той час, коли 8 з 10 робочих просторів стерильно-білі або сірі!).

Висновок: У кольору є чарівна сила впливати. Теплий помаранчевий говорить: «Давай, іди працюй». Глибокий синій наповнює простір духом спокою, створюючи атмосферу захищеності. Зелений і світло-блакитний допомагають концентруватися.

image
  • НЕНСІ КВАЛЛЕК – PH.D., ПРОФЕСОР І ДИРЕКТОР ПРОГРАМИ ПО ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРІВ У ШКОЛІ АРХІТЕКТУРИ ТЕХАСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ. ПРОТЯГОМ 15 РОКІВ ВИВЧАЛА ПСИХОЛОГІЮ КОЛЬОРУ, ЙОГО ВПЛИВ НА ПРАЦІВНИКІВ ОФІСУ.

image
image

У своїх проектах ми давно вийшли за рамки «ввімкни люстру, коли стемніє» і культивуємо світло. Світловий дизайн – ціла філософія, в основі якої біологічні та емоційні особливості впливу світла на людину. Існує навіть поняття «світлова температура». Холодна – для концентрації, тепла – коли необхідно порелаксувати. Регулюють її на 3 рівнях: загальному (підвісні і стельові світильники); локальному (лампи, торшери і світильники, розташовані біля робочого місця) та декоративному (від традиційних підсвіток – до найсміливіших фантазій).

Висновок: Тьмяна лампочка на кімнату 30 м2 – кращий друг втоми. Очам погано, голова болить, по тілу розливається дратівливість. Вам це потрібно? Нам теж ні.

image
image

Вазон, який стоїть навпроти тебе, потрібно поливати і берегти. Вчені порівняли роботу співробітників у «голих» та «зелених» офісах і виявили, що рівень продуктивності в останніх на 15% вищий! Концентрацією список плюсів рослин не закінчується. Вони очищують повітря, діють як антристрес, додають затишку, перешкоджають офісному шуму.

Висновок: Якщо справи в компанії йдуть не так добре, як хотілося б, скажіть босові, щоб інвестував в алое, фікуси й сукуленти.

image

«Коли я приходжу в офіс, то сідаю за великий стіл. Крім мене, тут ще Маша, Женя і Денис. Я перевіряю пошту, пишу цілі на день. Після обіду у нас брейнстормінг в переговорці, а до вечора ми розбігаємось по різних кутках офісу, щоб втілити зібрані ідеї на папері або екрані».

Для людини, яка 8 годин проводить за одним столом навпроти одного вікна, така організація роботи може здатись дивною. Але вчені продовжують доводити, що зміна робочого місця протягом дня підвищуєпродуктивність.

Висновок: Закріплювати за співробітниками робочі місця – наше «вчора». Світ біжить вперед, а значить – офіси стають більш гнучкими і мобільними.

image

ХТО СКАЗАВ, ЩО ПРАЦЮВАТИ ПОТРІБНО СИДЯЧИ?


image
image

Голова ось-ось вибухне від розмов колег? Постійно хтось відволікає? Вітаємо у світі гучного офісу.
Прийнятна відмітка шуму для open-space – до 55 дБ. Рівень у 85 дБ еквівалентний автівкам на трасі. При такому хаосі потік думок уривчастий, і людині складно довести справу до кінця.

Висновок: Вміти балансувати потрібно не тільки гімнастам, але й дизайнерам. На кожну гучну офісну зону – створити тиху. Помічниками у справі стануть перегородки, розділові екрани, ширми.

image
image

Трудоголіки, які навіть зубну щітку тримають в офісі, будуть раді зонам відпочинку. Енергетичний сон – тренд, який давно увійшов до графіку співробітників Google та інших прогресивних компаній. Короткочасний відпочинок (20-30 хвилин) дозволяє відновити сили, піднімаючи позначку продуктивності на 30%. Сонний працівник втрачає в середньому 2 години, перебуваючи в стані «ей не спи, до кінця робочого дня зовсім небагато».
Висновок: Спеціальні зони для відпочинку дають енергію, необхідну для продуктивної роботи, і допомагають зосередитися на виконанні обов’язків.

image
image

В архівах «Wall Street Journal» ми знайшли ще одне цікаве дослідження. Низькі стелі заохочують аналітичне мислення, високі – стимулюють абстрактне (ось чому творчі люди почуваються комфортно в лофтовому середовищі).

Висновок: Стеля не повинна заважати креативщикам зв’язуватися з космосом.

image
image
image

Дизайн офісу диктує, скільки і як співробітник працює. У Facebook не було б власної кав’ярні, якби це не приносило користь. Економити на робочому просторі (освітленні, опаленні, кондиціонуванні й тд за списком) – значить економити на креативних ідеях співробітників та якісній роботі.

image
image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Нотатки з Японії. 4 поняття прекрасного

27.04.16

Блог Сергія Махно

image

Вабі-сабі – мистецтво жити просто

15.04.16

Блог Сергія Махно

Drag