background
0%
Звук: вимкнено
image
Статті

10 речей, які ви повинні знати про кераміку


“АДАМ БУВ СТВОРЕНИЙ З ГЛИНИ. ВЛАСНЕ, ЦЕ ВСЕ” — СЕРГІЙ МАХНО.


Ласкаво просимо в клуб, сповнений любові та глини. Тисячу років тому жив Адам. Адам був народжений з глини для майбутнього всього людства. Кілька років тому ми, не вагаючись, вибрали для нашого предметного дизайну за основний матеріал глину та відкрили власну майстерню кераміки. Тепер ми не можемо уявити нашу творчість без неї.

Наш творчий лідер Сергій Махно та керівник керамічної майстерні Олександр Яровий відповідають на найпоширеніші питання про кераміку та розставляють усі крапки над “і”.

ЧИ МОЖНА ЗДАТИ КЕРАМІКУ НА ПЕРЕРОБКУ? ТАК.

Керамічний черепок можна перетворити на шамотну крихту, яка широко застосовується в будівництві як армуючий наповнювач. Шамот досі використовується як наповнювач для глини, тим самим покращуючи її технологічні параметри для виготовлення вогнетривів, екстер’єрної кераміки або садово-паркової скульптури. Розбитий керамічний посуд може використовуватися для обшивки фасадів. А іспанський художник-кераміст та архітектор Антоніо Гауді взагалі використовував перероблену кераміку у своїх творчих роботах. Але любі, навіть якщо ви не збираєтесь зводити будинок і напевно не потребуєте керамічного посуду для фасаду, пам’ятайте, що кераміці завжди будуть раді на барахолках.

image

ЧИ МОЖНА КЕРАМІЧНИЙ ПОСУД НАГРІВАТИ В ДУХОВЦІ? ТАК, АЛЕ…

Кераміка народилася з глини, пройшовши термічну обробку вище 1 000°C, тому вона не боїться нагріватися в духовці або мікрохвильовій печі. У неї є лише один ворог  термоудар. Він може з’явитися через різке охолодження та нагрівання, або якщо ви поставите керамічний посуд на відкритий вогонь. Кераміка потребує підготовки до хвиль людського тепла і її не можна різко кидати в лавину ваших бурхливих емоцій і почуттів. Ледь не забули, якщо керамічний предмет зроблений в техніці відновлення металів, то його однозначно не можна гріти в духовці.

image

ЧИ МОЖНА МИТИ КЕРАМІЧНИЙ ПОСУД В ПОСУДОМИЙНІЙ МАШИНІ? ТАК, АЛЕ…

Цей варіант підходить не для всіх видів кераміки. Не рекомендується класти кераміку ручної роботи в посудомийну машину. Є багато факторів, які ми не можемо контролювати, наприклад, корозійне мило, жорсткість води, занадто велика кількість миючого засобу, дуже гаряча вода тощо.

image

ЧИ МОЖНА СКЛЕЇТИ КЕРАМІКУ, ЯКЩО ВОНА РОЗБИЛАСЯ? ТАК.

Реставрація кераміки можлива, черепок досить пористий і має хорошу адгезію для склеювання. Японці навіть перетворили цей процес на цілу філософію під назвою Кінцугі. Для мистецтва відновлення керамічних виробів використовують лак, змішаний із золотим, срібним або платиновим порошком. Цей метод подібний до техніки макі-е. Зламаний посуд знову склеюють, але недоліки не ховають. Тріщина на посуді — це не кінець життя, а важливий момент в історії. Недоліки не приховуються, а прославляють. Так само, як людський успіх неможливий без поразок і втрат, справжня краса неможлива без шрамів.

image

ЧИ МОЖЕ КЕРАМІКА ПРОВОДИТИ ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ? НІ.

Кераміка належить до групи діелектриків, речовин, які не здатні проводити електрику. Діелектрики використовуються як ізоляційний матеріал. Кераміка широко застосовується в різних галузях через низьку електропровідність.

image

ЧИ КЕРАМІКА МІЦНІША ЗА МЕТАЛ? І ТАК І НІ.

Кераміка — це алюмосилікат із суміші різних мінералів та металів. Дуже складно сказати, що важче — кераміка чи метал, все залежить від виду металу. Якщо говорити про хімічну стійкість, кераміка буде більш стійкою, ніж усі метали. Якщо взяти до уваги молекулярні зв’язки кераміки та металургії, кераміка буде більш крихкою на злам.

image

КОЛИ ВПЕРШЕ БУВ СТВОРЕНИЙ КЕРАМІЧНИЙ ВИБІР?

Кераміка вважається одним із перших виробів, зроблених людиною. Вестоницька Венера — найдавніший керамічний артефакт, датований 28 000 р. до н.е. в період пізнього палеоліту. Зараз експонується в музеї Брно, Чеська Республіка. Перші зразки гончарства з’явилися у Східній Азії через кілька тисяч років. У печері Xianrendong в Китаї знайдено фрагменти горщиків, що датуються 18 000-17 000 до н.е. На території теперішньої України глину почали використовувати 7,5 тис. років тому.

image

ЗВІДКИ ПОХОДИТЬ КЕРАМІКА?

Походженням кераміки як культурного та соціального явища можна вважати період Трипільської культури. Тоді вперше люди почали розмальовувати керамічні вироби і використовувати знакову систему, що свідчить про високий цивілізаційний розвиток.

image

ЧОМУ КЕРАМІКА ТАКА КРИХКА?

А чому життя таке крихке?

Крихкість матеріалів залежить від кристалічної решітки (гратки). Наприклад, скло — це монокристалічна решітка, і вона вважається більш крихкою за полікристалічну решітку кераміки. Якщо ми візьмемо полікристалічну решітку кераміки і спечемо її при високій температурі під високим тиском, отримаємо діамант, міцніший за залізобетон.

image

ЯК ДОВГО БУДЕ ЖИТИ КЕРАМІЧНИЙ ВИРІБ?

Кераміка — це перший штучний і єдиний вічний матеріал у світі. Ми вивчаємо історію людства по черепкам. І разом творимо майбутнє. Кожна нова скульптура може жити вічно, і колись розповісти інопланетянам про українські традиції, вашу сім’ю та вашу історію.

image

ІЛЮСТРАЦІЇ — МИКИТА УВАРОВ

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Що робить дім домом і чому деякі місця ніколи рідними не стануть?

03.04.20

Статті

image

Українська зооморфна кераміка від А до Я

03.04.20

Статті

Drag