Menu
  • FUTAGO HOUSE
  • MINI DIDO SOUVENIRS
  • DIDO Petro Nadiyovych
  • DIDO Іvan Zdorovan
  • MINI DIDO INTERN
  • FUJIWARA YOSHI
  • UNDERGROUND HOUSE PLAN B
  • ACADEMY DTEK
  • POLOTNO APARTMENT
  • VATRA HOUSE
  • RIDNYI HOUSE
  • WABI SABI APARTMENT
ArchitectsSerhii Makhno, Oleksandr Makhno, Oleksandr Kovpak, Olha Sobchyshyna, Maryna Hrechko
total area5 000 sq.m
locationKyiv, Ukraine
Year 2020

Twin houses.

Mission: create a minimalist house that will dedicate its life to the contemplation of nature.

The house consists of two identical parts: these are our twin brothers, who proudly raise their cantilever heads and look into each other's eyes. 30,000 tons of soil and now they rise above the landscape like silent observers dividing one heartbeat into two.

Futago in Japanese means “twins”. This is a tribute to the fascination with Japanese architecture in general and the architect Tadao Ando in particular.

“I don't know for sure if I would have become a Ukrainian in the sense I feel now if it weren't for Japan. It helped me realize the depth and value of the Ukrainian heritage. In my world — mind, life and creativity — these two cultures have created a magical, inseparable symbiosis. They have one heartbeat for two. Just like our twins,” shares Serhii Makhno.

The construction of the project took 3 years and became a real chain of challenges and bold decisions. The location encouraged us to do everything possible to make the view from the windows the main highlight of the project. To do this, we got 30,000 tons of soil and raised both parts of the house to a height of five metres. Hence, we got rid of obstacles on the horizon to fully enjoy the landscape.

The monolith of the house was poured out of 20,000 tons of concrete. The principal decision was to order the material from a Ukrainian manufacturer because the logistics of concrete is complex and not ecological, especially in such sizes.

The interior of one of the twins is still in the process of implementation so we will show the ready one that is located to the left of the main entrance. It is intended for the owners, and the second one is for guests. Both have similar layouts and an area of 2,500 square meters.

Each bedroom has a separate bathroom and dressing room. All are united by a single concrete line but each has its colour: from caramel-sand to dark copper.