background
0%
Звук: вимкнено
image
Статті

Необруталізм. Витоки.

НЕОБРУТАЛІЗМ – АРХІТЕКТУРНИЙ СТИЛЬ 1940-1960-Х РОКІВ. БІЛЬШЕ “MASCULINE”, АНІЖ “FEMININE”: БУНТАР, З ГРУБИМИ РИСАМИ, ЛЮБИТЬ КОНКРЕТИКУ І КОНСТРУКТИВНІ РІШЕННЯ, НАДАЄ ПЕРЕВАГУ СИМЕТРІЇ ТА ПРЯМИМ ЛІНІЯМ.

image

З необруталізмом я познайомився років 7-8 тому. До мене в руки потрапила стаття про одного чоловіка. Він працював на заводі, де виготовляли бетон, і часто використовував матеріал в інтер’єрі. Так я дізнався, що спартанський стиль “коли бетону багато, а декору мало” – це необруталізм. Ідея мені сподобалась. Я зрозумів, що це “моє”, і почав вивчати новий дизайнерський напрям.

Необруталізм поєднує бетон, залізо, скло та дерево. Мої улюблені матеріали.

image

“Бруталізм”


“Бруталізм” (фр.Bétonbrut”) – значить “необроблений бетон”. Історію стилюпочав писати Ле Корбюзьє. Під час будівництва Марсельського блоку” робітники залилибетон вгрубозробленуопалубкуі лишилинеобробленимАрхітекторперетворивпомилку вхудожній прийом необруталізму.Спочаткуу Великобританії, апотім і по всьому світупочали рости монохромнібудинки-важковаговики.

image
image

Необруталізм лаконічний.

Він не приховує природну фактуру матеріалів, лишаючи їх не обробленими. “Сирий” тут – добре, а під декором стоїть питання: “Навіщо він потрібен взагалі?”. Завдяки відкритим поверхням зі сталі, залізобетону, цегли чи скла можна побачити красу недосконалості, що дуже важливо. Це можливість відчути на дотик природність, возз’єднатися з нею, зрозуміти глибше власну сутність.

Втілення архітектурного задуму відбувається через матеріал. У необруталізмі він стає ідеєю і веде за собою архітектора, показуючи функціональні можливості.

Всі предметиінтер’єру «працюють». Примітивні меблі підкреслюютьаскетизмгрубогопростору (той випадок, коли функціональність і простота вище вичурності та декору).

image
image
image
image
(1/4)

Палітра кольорів – від білого до темно-сірого. Сірий вдало контрастує з коричневим (стельові балки або предмети меблів). Основний тон можна доповнити акцентами синім, зеленим, фіолетовим.
Звичайно, ніхто не закликає жити серед голих стін і розкиданої арматури, однак без частини атмосфери не обійтись.

image
image
image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Авторський стиль в інтер’єрі

24.09.15

Статті

image

Dogs&Tails i Usine

24.09.15

Статті

Drag