background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Що таке “лагом” і чому його плутають з мінімалізмом

Декілька кольорів, а не домашній фестиваль холі. Декілька комбінацій, а не магазин будівельних матеріалів. Ми віримо у простоту без надмірностей. Шведи також. І навіть вигадали для цього спеціальну назву — “лагом”.

image

Арістотель би одобрив

Лагом часто плутають із мінімалізмом. Якщо філософія мінімалізму — це “less is more” (менше — значить більше), то лагом як золота середина Арістотеля. Коли не багато, не мало, а якраз.

image
image

Елізабет Карлсон у книзі “Лагом. Шведські секрети щасливого життя” розповідає, що поняття народилось, коли шведи носили смішні шоломи з коров’ячими рогами й називали себе вікінгами. У них була традиція — передавати чашку по колу. Вікінг мав випити стільки, щоб не образити інших, але насититися і насолодитися (шведське “laget om” — по колу). Згодом ритуал перетворився в цілу філософію і ставлення до світу, коли уникаєш надмірностей, шукаєш рівновагу зовні і всередині.

image
image

Кожен із нас хоч раз грішив. Виходив із магазину з новою тарілкою (навіть якщо домашня шафка з посудом давно не зачиняється) чи подушкою, тому що красива-хай-буде.

Лагом — це відчувати міру. На відміну від мінімалізму, декорувати дім можна і навіть треба. Головне — не бути сорокою, a підбирати речі усвідомлено.

Просто – достатньо

image
image

Фаст-фуд-мода і все, що, наче пересмажена котлета, розвалюється на очах — не лагом. Замість 10 крісел краще обрати одне, але якісне. Таке, щоб дорожити і сперечатись увечері, хто на ньому сидить.

Матеріали майже не оброблюють. Навпаки — показують природність речей. Ми найчастіше використовуємо дерево, бетон, камінь, льон. Працюємо з глиною: обробляємо нею стіни, ліпимо й випікаємо кераміку.

image
image
  • Кольори лагом не яскраві, стримані. У той же час в інтер’єрі завжди присутній акцент. Це можуть бути шпалери з рослинним орнаментом чи текстиль у смужку.

image
image

Шведи обожнюють світло і до його вибору ставляться серйозніше, ніж до покупки обіднього столу. Свої довгі темні зими вони компенсують лампами, торшерами, “точками”, підсвічниками. Навіть крихітні smart-квартири виглядають світло, легко, а отже — лагом.

image

Важливо знайти свої речі, до яких підходиш і розумієш: “це воно”. Тому що таке “лагом”, кожен вирішує сам для себе. Адже дім — не тільки місце для сну. Це місце внутрішньої рівноваги і спокою.

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Дизайн без мемів, біткоінів і криптовалют

04.01.18

Блог Сергія Махно

image

Що таке SANAA?

06.12.17

Блог Сергія Махно

Drag