background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Як забрати в Україну частину Японії

Японія – це не лише цвітіння сакури, Фудзіяма і люди в кімоно. Хто хоча б раз відвідав цю країну, знає, що ні з чим не зрівняти місцеві ярмарки (де кожна друга річ, до речі, «в єдиному екземплярі»!).

Одне з моїх улюблених занять, коли я приїжджаю в Японію, – відкривати в плутаниці вуличок нові магазини і барахолки. Очі розбігаються від речей, які можна там знайти! Дивишся на красу, торкаєшся краси, дихаєш красою і не можеш насититися нею. Як і всі туристи, в Україну я повертаюся з товстим чемоданом – тарілки, чашки, вази, статуетки. Для себе і рідних.

Сьогодні розкажу про 5 речей, від яких мій чемодан відмовився закриватись цього разу.

НЕЦКЕ

Нецке – не просто «щось там з дерева» чи слонової кістки, а стародавній витвір мистецтва. Якщо фігурка потрапить вам в руки – вразить красою та вишуканістю.

image

Немовля-нецке з’явилось на світ виключно з практичних потреб. Його використовували як брелок або кріпили на шнурок з дріб’язком і підв’язували до одягу. Традиційне кімоно не мало кишень, а губити ключі не любить ніхто.

  • ЯПОНСЬКЕ «NE+TSUKE» ОЗНАЧАЄ «КОРІНЬ» І «ПРИЄДНУВАТИ».

Щоб перерахувати всі форми нецке забракне пальців однієї руки. Японці навигадували назв, які нам, українцям, язик поламати-не вимовити. Найбільш знані нецке – катаборі – зображують людей і тварин. Ще є мандзю, ім’я яких пішло від круглого коржа з рису.

ГРАВЮРИ

Де Японія – там і гравюри. Це своєрідні «риси обличчя» національного образотворчого мистецтва. Витончені і акуратні.

image
image

Японська гравюра належить до ксилографії – техніки гравірування по дереву. В основному майстри працюють з грушею та вишнею – м’яким матеріалом, який легко оброблювати.

Класика гравюри – укійо-е. Перекладається назва дуже поетично – «картини плинного світу». В міську культуру Едо (сучасне Токіо) ці гравюри прийшли в другій половині XVII століття. Це були чорно-білі зображення, які тільки з роками набули кольору.

image
image

Японці вимогливі до композиції, але не обмежують себе в сюжетах. Одні гравюри «пахнуть» цвітом сакури, на других – сухі коробочки лотосу чи голі дерева, злегка притрушені сніжним пилом. Кожен знайде гравюру, яка змалює його стан душі.

ПАЛИЧКИ ДЛЯ ЇЖІ

Коли для європейця палички – це «прилад, щоб їсти суші», то для жителя Сходу – священний символ і пласт культури.

image

У кожного японця є власні палички. Вони навіть не позичають палички сусіду /брату, бо вважають, що річ дуже особиста. Як у нас зубна щітка.

image

СТАРОВИННИЙ НІЖ

Збирати незвичайні речі – слабкість, яку не можу в собі побороти. Та й не хочу.

Цього ножика для заточування олівців не було у списку моїх покупок. Я знайшов його спонтанно і відразу зрозумів – «моє». Дизайнерам-архітекторам раджу взяти на замітку. Корисна, навіть незамінна річ.

image

КЕРАМІКА

Мені здається, що в душі я японець, адже моя пристрасть до кераміки не поступається тій, що панує в країні Висхідного сонця. Серед свіжих покупок у мене – піала і чашки для чаю.

image
  • ЯПОНЦІ ВИТРИМУЮТЬ ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ РЕЧЕЙ НАВІТЬ У ПОСУДІ. ДВІ ОДНАКОВІ ЄМНОСТІ НА СТОЛІ ВВАЖАЮТЬ ОЗНАКОЮ ПОГАНОГО СМАКУ.

image

Сучасна Японія береже традиційні технології виготовлення кераміки і поки не готова визнавати фабричне виробництво. Предмети акумулюють історію і передають тепло та емоцію майстра.

image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Секретні матеріали Сергія Махно. Кераміка

10.05.15

Блог Сергія Махно

image

Чи можна бути щасливим на роботі?

14.08.16

Блог Сергія Махно

Drag