background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Японські сади: в чому магія?

ВИ НЕ ЗНАЙДЕТЕ ТУТ ВІЗЕРУНЧАТИХ КВІТНИКІВ, ТУТ НЕ ТЕЧУТЬ РІКИ БЕТОННИХ ВЕЛОДОРІЖОК, НЕМАЄ МІСЦЬ ДЛЯ БАРБЕКЮ. ЯПОНСЬКІ САДИ – НЕ СХОЖІ НА ТІ, ЩО МИ ЗВИКЛИ БАЧИТИ. ВОНИ НІ НА ЩО В СВІТІ БІЛЬШЕ НЕ СХОЖІ, І ОДИН НА ОДНОГО ТАКОЖ. РІЗНІ ВОНИ І В ОЧАХ ТОГО, ХТО НА НИХ ДИВИТЬСЯ. ТУРИСТУ З ФОТОАПАРАТОМ І КАРТОЮ, НА ЯКІЙ ПРОСТО ТРЕБА ПОСТАВИТИ «ГАЛОЧКУ», І ЛЮДИНІ, ЯКА ПРИЙШЛА ПОГОВОРИТИ З САДОМ, ЯКА ШУКАЄ ТУТ НАТХНЕННЯ І ЄДНАННЯ З ПРИРОДОЮ, САД РОЗКАЖЕ РІЗНІ ІСТОРІЇ.

АРХІТЕКТОР СЕРГІЙ МАХНО ВІДВІДАВ УСІ НАЙВІДОМІШІ САДИ ЯПОНІЇ – УСЬОГО БЛИЗЬКО 50. РОЗПОВІДАЄ ПРО СВОЇ П’ЯТЬ НАЙУЛЮБЛЕНІШИХ.

image

САД-МУЗЕЙ АДАЧІ, ЯСУГІ

Рік створення: 1980

Площа: 160 тис. кв м

Чим відомий: традиційним садом, садом білих каменів, художньою галереєю. 7 років поспіль визнавався найкращим садом Японії.

Заснував сад місцевий бізнесмен Адачі Дзенко, який роками збирав для свого творіння різні сорти хвойних дерев, красиві камені та мохи. Побудований комплекс таким чином, що дорога до галереї, де зібрані унікальні експонати японського живопису та кераміки, пролягає крізь скляні павільйони, з яких відкриваються чарівні види на сади. Є і відкриті стежки, але власне садами ходити не можна.

image
image
image
image

Сад називають музеєм живих картин, а сам Адачі любив повторювати, що сад – це теж картина, тільки жива, яка змінює свої фарби відповідно до сезону.
Навколо саду вирує життя, проходить кілька жвавих доріг, але нічого, окрім саду, ти не бачиш. Тут дуже глибока перспектива, прорахована з геометричною точністю. Власники саду навіть викупили навколишні гори, щоб ніхто часом не звів висотку і не зіпсував пейзаж.

image
image
image
image
(1/4)

Ще тут зібрана унікальна колекція мохів – більше 50 видів. Оксамит усіх відтінків зеленого. Хочеться закутатись по вуха і просто годинку подрімати.

А ще одна особливість японських садів – озера з величезними коропами – символом Японії.

КЕНРОКУ-ЕН, КАНАДЗАВА

Рік створення: 1875

Площа: 114 тис. кв м

Чим відомий: Є одним із трьох найпопулярніших садів Японії. Сад шести достоїнств, серед яких широкий простір, спокій, майстерне оформлення, традиційні елементи, вода та приголомшливі види. Зібрав більше 200 представників флори.

image
image
image
image
(1/4)
  • СЮДИ РАДИМО ПРИХОДИТИ РАНО ВРАНЦІ АБО БЛИЖЧЕ ДО ЗАХОДУ СОНЦЯ. ІНАКШЕ Є ШАНС ПОТРАПИТИ У НАТОВП ІЗ 20 АВТОБУСІВ ТУРИСТІВ ІЗ СЕЛФІ-ПАЛКАМИ – САД ДУЖЕ ПОПУЛЯРНИЙ.

Кенроку-ен прекрасний у будь-яку пору року. Восени – це медитативне споглядання за тим, як червоні клени прощаються зі своїм листям. Навесні цвіт сакури нагадує, що нічого, окрім любові, у цьому світі не має особливого значення. А взимку між вершинами дерев натягують канати – щоб вберегти їх від обламування під вагою снігу. І це особлива магія.

image
image
image

ЛІХТАР

Символом саду є кам’яний ліхтар Котодзі-Торо, який ніби маяк-провідник охороняє берег ставу.

image
image

КАМ’ЯНИЙ САД РЬОФН-ДЗІ, КІОТО

Рік створення: 1499

Площа: 300 кв м

Чим відомий: Парк є однією з найважливіших святинь дзен-буддизму – храму Рьоан-дзі. Знаходиться у списках ЮНЕСКО як найцінніший об’єкт історії та пам’ятник культури.

image
image

У «Сакутейкі» – найвідомішому трактаті про створення садів, датованому 1289 роком, багато сторінок присвячується саме мистецтву розташування каміння. Посібник говорить, що автор саду не може розмістити камінь як йому заманеться. Спочатку треба запитати в каменю, де б він сам хотів лежати й слідувати його бажанню.
Камені і пісок тут ніби море і суша, дві нероздільні сутності. 15 великих каменів саду викладені таким чином, що з будь-якої точки галереї, як не старайся, а побачити разом можна не більше 14 каменів. Вважається, що побачити всі 15 може тільки людина, яка досягла справжнього просвітлення.

  • ДЗЕН САД, САД МЕДИТАЦІЙ І РОЗДУМІВ ПРО СЕНС ЖИТТЯ. ЦЕЙ САД – ПРО ІНТИМНУ СУТНІСТЬ ПРИРОДИ, А НЕ ПРО ЇЇ ЗОВНІШНІСТЬ. ПРО ТЕ, ЩО ДІЙСНО Є СУТНІСТЮ.

image

САД ХУДОЖНЬОГО МУЗЕЮ САГАВА, МОРІЯМИ

Рік створення: 1998

Чим відомий: Дзвін у південно-західній дзвіниці храму на горі Хієй, роботи художника Хірайма Ікуо, скульптора Сато Чуріо та кераміста Раку Кітідзаемон.

image
image
image

Був відкритий до 40-ї річниці створення судноплавної компанії Sagawa Express. Його називають «плаваючим» музеєм, і найбільше тут вражає взаємодія архітектури та природи.

image
image

Територія навколо музею – прекрасний традиційний японський сад із плаваючими островами. А загострений дах сучасної будівлі також, немов острів, пропливає над поверхнею ставків. Подивіться на цей сірий. Такий вміють тільки японці. Це – особливий вимір спокою.

  • ТУТ ДОБРЕ ДУМАЄТЬСЯ ПРО ТЕ, КИМ ТИ Є СЬОГОДНІ ТА КИМ БУДЕШ ЗАВТРА, ЯКИЙ СПАДОК ЗАЛИШИШ СВОЇМ ДІТЯМ І ОНУКАМ, СВОЇЙ КРАЇНІ ТА СВІТУ.
image
image

САД ПІВОНІЙ, СУКАГАВА

Рік створення: 1766

Площа: 100 тис. кв м

Чим відомий: 7 тисяч різноманітних і різнокольорових півоній. 290 видів. Японська влада оголосила його місцем особливої живописності.

Це те магічне місце, де квіти цвітуть навіть взимку. Деревовидна півонія, оспівана у всіх видах прикладного мистецтва – є і на гравюрах, кімоно, традиційних шкатулках, – справжнє чудо природи.

image

ПІВОНІЇ

А створювали сад суто для практичних цілей – для виробництва ліків. Тепер же тут зібрались експонати, які існують тільки тут і ніде більше. Наприклад, 200-літні дерева «Мрія Сьова».

Парк відкритий протягом усього року, але півонії квітують з ранньої весни і до кінця травня. У червні зацвітають троянди, а у жовтні-листопаді тут 50 відтінків пожовклого листя. От де справді є розгулятися інстаграм-блогерам!

image
image
image

ІЗ ЯКОГО Б САДУ ВИ НЕ ПОЧАЛИ ЗНАЙОМСТВО – НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО ГОЛОВНЕ. ЯПОНСЬКИЙ САД – ЦЕ СПОГЛЯДАННЯ. ЦЕ ПРИЙНЯТТЯ ПРИРОДИ І СЕБЕ ТАКИМИ ЯК Є. ЦЕ ПОВНІ ГРУДИ ПОВІТРЯ ТА ЖИТТЯ


image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Жити в зірці: топ-5 приватних будинків від найвідоміших архітекторів світу

16.08.18

Блог Сергія Махно

image

Студія Сергія Махно стала фіналістом міжнародного конкурсу SBID

07.08.18

Блог Сергія Махно

Drag