background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Мистецтво кераміки

Малювати-ліпити-випікати-розмальовувати-захоплюватись.
Цe коротка історія про життя кераміки

У будь-якій історії є передмова, отож. Кераміка старіша за вас, вашу бабусю і всіх родичів разом узятих. На стінах єгипетських гробниць є картини із зображенням керамічних ваз. Під час розкопок на острові Крит знайшли цілу фабрику, де колись виготовляли чашки, тарілки, вази. Минуло декілька століть, а кераміка залишається одним із базових матеріалів, із якого виготовляють майже все. Від плити розміром із жирафа — до крихітної підставки під чашку.

image

1 – МАЛЮВАТИ.

На шорсткій паперовій поверхні ескіз. Раз лінія. Два. Три – і в лишених олівцем обрисах вже вгадується чашка чи лампа. З лампами у нас довга історія. Спочатку ми рахували все, що виготовляємо, але після першої сотні збились. Є керамічні лампи у формі груш і вуликів, старовинних бубенців і трикутних пакетиків, як для чаю. Є серія “Нетутешні” (Alien) з інопланетними формами. Ще сотні живуть у блокнотах і чекають.

image
  • Колись ми виготовляли кераміку лише для своїх. Сьогодні наші керамічні люстри, посуд та декор в Україні, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Індії. Географію плануємо розширювати, бо приємно ділитись тим, що любиш. Цієї осені відкрили власний онлайн-магазин, на якому можна замовити предмети у будь-яку точку світу. Хоч на Аляску.

image

2 – ЛІПИТИ

М’яти в руках глину, фантазуючи ким вона стане цього разу. Плиткою-рибою, що плаватиме по стінах вітальні? Пласким, схожим на млинець, блюдцем, на якому розсипатимуться крихти печива? Чи вазою — стрункою і високою для таких же струнких і високих гладіолусів, ірис, хризантем?

М’яти глину руду, червону, сіру. У природі матеріал існує в різних кольорах. Червона глина містить багато заліза. Сіра — навпаки. Після випалу сіра глина стає білою або кольору слонової кістки. Через відсутність заліза вона еластичніша і може просвічуватись на сонці (ні, це не магія).

image

3 – ВИПІКАТИ.

Процес, у який не варто вмішуватись словами. Кераміка тут існує сама по собі. Перед випіканням матеріал підсушують. Якщо робитимете це вперше, слідкуйте, аби глина висохла рівномірно. Інакше — матимете тріщинки та сколи.

4 – РОЗМАЛЬОВУВАТИ.

Спочатку вибирати, а потім дарувати кераміці колір. Колір моря, сіна, трави. Колір жовтого обіднього сонця або червоногарячого, як перед заходом.

image

І врешті — ЗАХОПЛЮВАТИСЬ

Дивитись на щокате горня — таке округле, наче набрало в рот води. Помічати випадковий рубець тарілці й розуміти, що він її не псує, а навіть навпаки. Розглядати підвішені до стелі “чайні пакетики”, які ніхто ніколи не заллє окропом, бо це світильники.


Кераміка — це мистецтво, що народжується з рук однієї людини і живе в руках іншої.


image
image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Естетика простоти: Вінсент ван Дуйсен

04.03.17

Блог Сергія Махно

image

Київ – Амстердам: Як я поїхав на одну виставку, а потрапив на три

12.03.17

Блог Сергія Махно

Drag