background
0%
Звук: вимкнено
image
Блог Сергія Махно

Вабі-сабі – мистецтво жити просто

Естетика ваби-сабі для японців – все одно, що грецькі ідеали досконалості для європейців. Але не питайте в жителів країни Висхідного сонця, що значить «вабі-сабі». Навряд чи отримаєте відповідь. Чіткого визначення, яке виражає глибину поняття немає.

  • ВАБІ-САБІ НЕ ПЕРЕДАТИ СЛОВАМИ, ЙОГО ПОТРІБНО ОСМИСЛИТИ.

image
image

Вабі-сабі – японський погляд на прекрасне. Втілення аскетичної пустельної краси. Культ природних форм, недосконалих речей та непостійності.

  • ДЕКОР, ЯКИЙ ПОКЛОНЯЄТЬСЯ РЕЧАМ З ІСТОРІЄЮ: ТРІЩИНАМИ, НЕРІВНОСТЯМИ, – ЛИШ ОДИН ІЗ МАТЕРИКІВ НА ВЕЛИКІЙ ПЛАНЕТІ ФІЛОСОФІЇ ВАБІ-САБІ.

image
image

У сухому дослівному перекладі «вабі-сабі» — значить «скромна простота». Американський мистецтвознавець, автор книги «Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers» Леонард Корен довго вивчав феномен і дійшов висновку, що «сенс вабі-сабі – у незначному і прихованому, експериментальному і ефемерному; в речах ніжних і швидкоплинних, недоступних для грубого ока.»

Простота – серце вабі-сабі. Вона є цінністю, що несе в собі багатство. Пошук вабі-сабі – це пошук простоти, гармонії з природою і власною свідомістю.

  • НАШЕ ТІЛО – ОДЯГ ДЛЯ ДУШІ. БУДИНОК – ОДЯГ ДЛЯ ТІЛА.

image

В інтер’єрі вабі-сабі багато повітря. Тут рідко зустрінеш щось випадкове – тільки функціональні, дорогі власнику речі. Усі предмети мають свою історію та пам’ять. Ледь помітні тріщинки на вазі. Соковитий, глибокий наліт патини на комоді. Стерті підлокітники крісла. Я завжди захоплювався слідами, які лишає на речах час.

  • ІНТЕР’ЄР СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ, НІБИ ГОРИЩЕ, ЗАХАРАЩЕНИЙ ПРЕДМЕТАМИ. РОЗКІШ ДЛЯ ЯПОНЦІВ – ВОЛОДІТИ МАЛИМ.

Форма вторинна для вабі-сабі. Потрібно сприймати прекрасне в його сутності, бачити красу в недосконалому. Під вагою часу дерево темніє і від того стає ще прекраснішим.

image
image

М’які природні лінії наділяють простір особливим шармом. Вважаючи завершеність несумісною з вічним рухом життя, вабі-сабі заперечує симетрію.Ми настільки звикли ділити простір на рівні частини, що навіть вазу на стіл інстинктивно ставимо в центр. Жителі Японії бачать красу в асиметричному розташуванні декоративних елементів, порушеній рівновазі, що уособлює для них світ живий і рухливий.
Ще одна причина сказати симетрії «не сьогодні» – повторення. У країні Висхідного сонця вважають поганим тоном дублювати декоративні елементи.Посуд японців і наш сервіз схожі, як чорне й біле. «Яяяк? Воно ж усе різне!», – подумаєте ви, побачивши на столі чашки, тарілки та блюдечка, оздоблені різними патернами. У японців інший тип мислення. Для них несмак – один розпис на всьому посуді.

image
image

Кольори в інтер’єрі вабі-сабі не кричать, а випромінюють спокій. Білий, бежевий, сірий, коричневий, земляний і охристі тони роблять простір легким і невагомим. До того ж, очі не втомляться від строкатих фарб і скажуть вам: «Спасибі».

  • МЕДОВИЙ КОЛІР ПОВІТРЯ З ПИЛОМ. ТЕПЛИЙ КОЛІР МОЛОКА. КОЛІР ВИЦВІЛОГО ЛИСТЯ. У ВАБІ-САБІ ЛЮБОВ ІЗ ПРИРОДНИМИ ВІДТІНКАМИ.

image
image

У монохромному середовищі немає місця блиску.
«Побачивши блискучий предмет, ми, японці, відчуваємо якийсь неспокій. Європейці начищають посуд до сліпучого блиску. У нас це не прийнято. Я не хочу сказати, що ми не любимо взагалі нічого блискучого. Але надаємо перевагу речам не поверхневим,а тим, що мають глибинну тінь. Європейці знищують усякий слід засаленості, жорстоко вичищуючи предмети. Ми ж, навпаки, прагнемо дбайливо зберегти це, звести в певний естетичний принцип. Ми любимо речі, що носять на собі сліди людської плоті, масляної кіптяви, вітру й дощу. Ми любимо забарвлення, блиск і глянець, що викликають в уяві сліди подібних зовнішніх впливів. Ми відпочиваємо душею, живучи в таких будівлях і серед таких предметів» – Дзенітіро Танідзакі, «Похвала тіні»

Існує легенда, що японський будинок освітлює не сонячне світло, а місячне сяйво. Освітлення часто тьмяне. Його завдання – підкреслити текстури і зберегти виразність натуральних кольорів.

image

Про зв’язок з природою говорять і натуральні фактурні матеріали: дерево, камінь, глина. Об’ємні штукатурки імітують живу землю. М’який запах дерева переносить до лісу.
Дерево – один із головних матеріалів. Воно акумулює і випромінює цілющу енергію. Щоб максимально відтворити природну атмосферу, матеріал залишають не обробленим. Грубі стільниці, столи, тумби наповнюють інтер’єр архаїчним духом сабі.

image
image

Вабі-сабі відкриває портал в інший світ. Ця прихована реальність подібна скрученій нитці, з якої витканий килим життя. Такий інтер’єр наповнює тіло приємним відчуттям відчуженості.

Щоб створити будинок вабі-сабі, потрібно навчитись мислити вабі-сабі. Пізнати філософію можна через внутрішнє споглядання, медитацію, життя без надмірностей, відчуття єдності з природою.

image
image

НА ВЕЛИКОМУ ШЛЯХУ ДО ВАБІ-САБІ ПОТРІБНО УСВІДОМИТИ 3 ІСТИНИ: НІЩО НЕ ВІЧНЕ, НІЩО НЕ ЗАКІНЧЕНЕ, НІЩО НЕ ЗОВСІМ.


image image

Media

обговорити
спільний проєкт

Залишити запит
Залишити запит

далі НА
MAKHNO Media

Всі новини
image

Лайфхак: як перемагати

02.11.15

Блог Сергія Махно

image

Реанімація старих будівель

15.10.15

Блог Сергія Махно

Drag